Lotty Peerdeman
Al bijna 15 jaar ben ik als urotherapeut werkzaam in het incontinentieteam. Ons team is onderdeel van de afdeling medische psychologie en maatschappelijk werk in het WKZ. Wij werken nauw samen met het urologie team en het grootste deel van het werk bestaat uit het geven van cognitieve blaastraining aan kinderen met functionele blaasproblemen.
Om kinderen optimaal te kunnen begeleiden en trainen heb je naast een gestructureerde aanpak ook een open blik nodig om de begeleiding zo goed mogelijk te laten aansluiten. De verschillende achtergronden en werkervaring van de teamleden (psycholoog/ verpleegkundige/ fysiotherapeut) helpen bij het vinden van de juiste aanpak.
Een van de dingen die het werk als urotherapeut boeiend maakt, is het voortdurend bezig zijn met vernieuwing en ontwikkeling. Zowel inhoudelijk door bijvoorbeeld het digitaliseren van de training, of het ontwikkelen van training op maat voor kinderen met gedragsproblematiek.
Kennis overdracht (inter)nationaal is een belangrijk onderdeel van het werk. Regelmatig kijken er collega’s vanuit diverse landen mee om te leren van onze behandeling en begeleiding van kinderen met problemen in de lagere urinewegen. Onze gedragsmatige aanpak is nog steeds uniek.
Dit jaar is de opleiding tot urotherapeut aan de Hogeschool Utrecht voor de tweede keer gestart. Ik ben trots om als docent/ervaringsdeskundige hierbij betrokken te zijn. Na jarenlang collega’s intern te hebben opgeleid, is dit een mooie ontwikkeling en hopelijk een stap verder naar het erkennen van urotherapie als officiële beroepsgroep!