Onderwijs & opleiding
Onderwijs uitklapper, klik om te openen
De afdeling urologie nam actief deel aan de blokken “Acute chirurgie”, “Gezonde en zieke cellen”, “blok Groen”, “blok Paars”, “Abdomen” en “Circulatie” en daarnaast aan stafcolloquia, klinisch lijnonderwijs en thema-onderwijs. Tevens werd er onderwijs aan HBO verpleegkundigen, blok oncologie gegeven en onderwijs aan geneeskundestudenten.
Dit jaar liepen diverse co-assistenten stage op de afdeling Urologie: 20 reguliere co-assistenten en één keuze co-assistent.
Negen studenten deden hun algemeen senior co-schap (aseco), een klinische stage van 3 maanden, en zeven een onderzoeksstage van 3 maanden.
In 2023 waren tien studenten Technische Geneeskunde (M2) te gast voor een klinische en onderzoeksstage, waarvan vier bij de kinderurologie. Er was een TG student in het kader van zijn afstudeerstage (M3).
Dr. Petra de Graaf heeft in 2023 twee projecten met masterstudenten afgerond (Biofabrication en Regenerative Medicine&Technology (RMT)) en is begonnen aan twee nieuwe projecten met RMT masterstudenten. Verder zijn er 4 bachelor studenten in het laboratorium geweest voor kortere projecten.
In het najaar 2023 heeft PhD student Zhentao Xing zijn eerste jaar afgerond in de graduate school Regenerative Medicine and Stem cells, hij zal tot 2026 blijven werken in de onderzoeksgroep op eigen funding. In oktober en november zijn twee PhD studenten begonnen in hetzelfde programma, Jiaxin Qin en Xiaohe Liu. Zij zullen tot eind 2027 blijven op eigen funding.
Dr. De Graaf heeft colleges gegeven in de introductiecursus van de master Regenerative Medicine and Technology, heeft gesproken in de Summerschool Regenerative Medicine en in de cursus Bench to Bedside. Daarnaast was ze content expert van learning unit 1 in de online course Vascular Tissue Engineering.
Als laatste is dr. De Graaf betrokken in het Tutoraat bachelor geneeskunde, de begeleiding van haar eerste tutorgroep (begonnen in 2020) is afgerond en in 2023 is ze begonnen aan de begeleiding van een nieuwe werkgroep eerstejaars (tot 2026).
Urologie nascholing
Nadat de urologie cursus een aantal jaren niet was georganiseerd in het UMC, hebben wij deze in 2023 weer opgestart. Dit werd door andere ziekenhuizen met enthousiasme ontvangen. Zelfs cursisten uit Groningen namen deel aan onze urologie-scholing. De lessen zijn gericht op verpleegkundigen maar ook dokters-assistenten zijn positief over de geboden kennis. De cursus is in het voorjaar en het najaar gegeven en bestond uit 6 avonden. De thema’s die behandeld werden waren anatomie/fysiologie, seksualiteit en trauma, andrologie en verpleegkundige aandachtspunten bij testiscarcinoom ziekten aan de prostaat. Ook was er aandacht voor de verpleegkundige aandachtspunten ziekten aan de blaas, stomazorg, blaasspoelingen, ziekten aan de nier en de behandeling hiervan. En tot slot kwamen incontinentie en bekkenfysiotherapie en continentiezorg aan de orde. In de lessen werden de cursisten uitgedaagd om mee te doen, de discussie met elkaar aan te gaan en van elkaar te leren. Ze werden hierin meegenomen door gedreven artsen (urologen/aios urologie, internist), verpleegkundigen, verpleegkundig specialisten, een bekkenfysiotherapeut en een seksuoloog. Zorgmedewerkers worden meegenomen in de nieuwste ontwikkelingen in de urologie zoals bijvoorbeeld de zorg en behandeling van patiënten met ketamine blaas. De lessen werden ondersteund door een reader in begrijpelijke tekst met afbeeldingen, onderbouwd met recente literatuur en links naar verdere verdieping. We zijn in gesprek met de academie om te onderzoeken wat de mogelijkheden zijn om een cursus met certificaat voor urologie verpleegkundigen te ontwikkelen.
De opleiding van aios in het cluster Utrecht uitklapper, klik om te openen
In 2023 volgden negen aios hun urologische vervolgopleiding in het UMC Utrecht, inclusief een aios voor een differentiatiestage. De opleiders in 2023 waren dr. Richard Meijer (plaatsvervangend) en prof. dr. Laetitia de Kort.
Het opleidingscluster bestaat uit het UMC Utrecht, het Jeroen Bosch Ziekenhuis te Den Bosch, het Elisabeth Tweesteden Ziekenhuis te Tilburg en het St. Antonius Ziekenhuis te Nieuwegein. Drs. Keetje de Mooij had de taak van regionale opleidingscoördinator. Er werden twee regionale opleidingsclustervergaderingen gehouden. Hier waren de opleiders en de aios uit het cluster vertegenwoordigd.
Op basis van de regionale opleidingsvisitatie in 2022 verkreeg de afdeling erkenning voor onbepaalde tijd. Er werd deelgenomen aan de verbetercyclus gecoördineerd door de Centrale Opleidingscommissie (COC) van het UMC Utrecht in de vorm van een dOORkijk. De hier uit voortgekomen verbeterpunten worden aangepakt.
Er werd 21 keer een wetenschapsbespreking gehouden, zes keer een complicatiebespreking, zes keer een Critical Appraisal of a Topic (CAT), vier keer Urologisch Vaardigheidsonderwijs (UVO), zes keer een Journal Club, twee keer Verwonder en Verbeter en acht keer onderwijs voor aios door stafleden. De aios organiseerden zelf drie keer een CIS (Campbell In Situ) avond, ook voor aios in de regio.
Vijf keer werd er een genotuleerde opleidingsvergadering belegd.